17. 11. 2007

Zákaz trestů smrti ve světě má v OSN šanci projít

New York - Jedním z výborů OSN prošel do Valného shromáždění návrh klíčové rezoluce, která žádá moratorium na trest smrti. Doporučení jej zakázat by mohlo platit pro celý svět.

Členové příslušného výboru návrh projednávali dva dny. Od odpůrců dostali na stůl přes patnáct set dodatků. Nakonec pro plán, jehož strůjcem je Evropská unie a který má požehnání mnoha zemí Afriky i Ameriky, zvedlo ruku 99 členů. 52 se postavilo proti a 33 se zdrželo.

Šance na přijetí existuje

Rezoluce se objeví ve Valném shromáždění v polovině prosince a podle italského velvyslance Marcela Spatafora má reálnou šanci na úspěch. "Ve výborech se hlasuje obdobně jako ve Valném shormáždění," prohlásil.

Narozdíl od dvou pokusů z 90.let by tentokrát mohla být rezoluce přece jen přijata. Odpor je přesto veliký.

Odpor zůstává

Například singapurský velvyslanec Vanu Gopala Menon považuje návrh za netolerantní. Tato asijská země trestá smrtí závažné drogové delikty.

Barbados vede vlnu odporu mezi státy Karibiku. "Evropská unie se snaží prosadit vlastní hodnoty po celém světě," tvrdí ve shodě s mnohými přestaviteli států Střední Ameriky.

Podle zástupce Botswany Rhee Hetananga je trest smrti otázkou vnitřní politiky - nikoliv jednání na půdě OSN. "Žádný tlak nás nepřinutí jít proti přání botswanského lidu," řekl.

AI: Šlo by o velký krok vpřed

Oproti tomu Amnesty International s plány souhlasí.

"Byla by to historická rezoluce a velký krok ke zrušení trestu smrti," stojí v jejich prohlášení. "Přestože rezoluce není právně závazná, má morální a politickou váhu."

Trest smrti zrušilo (nebo jeho provádění pozastavilo) 133 zemí světa. Devadesát procent poprav se pak uskutečňuje v šesti zemích světa - v Číně, Íránu, Iráku, USA, Pákistánu a Súdánu.

Země vykonávající trest smrti (2006)
Bahrajn, Bangladéš, Botswana, Čína, Egypt, Rovníková Guinea, Indonésie, Írán, Irák, Japonsko, Jordánsko, Severní Korea, Kuvajt, Malajsie, Mongolsko, Pákistán, Saúdská Arábie, Singapur, Somálsko, Súdán, Sýrie, Uganda, USA, Vietnam, Jemen.

Počet poprav (2006)
Čína přes 1000
Írán 177
Pákistán 82
Súdán 65
USA 53

Způsoby poprav

  • Setnutí hlavy (Saúdská Arábie, Irák)
  • Elektrické křeslo (USA)
  • Oběšení (Egypt, Írán, Japonsko, Jordánsko, Pákistán, Singapur)
  • Smrtící injekce (Čína, Guatemala, Filipíny, Thajsko, USA)
  • Zastřelení (Bělorusko, Čína, Somálsko, Tchaj-wan, Uzbekistán, Vietnam)
  • Ukamenování (Afghánistán, Írán)
  • Ubodání (Somálsko)

Zdroj: Amnesty International

Žádné komentáře: