17. 11. 2007

Mise OSN v Dárfúru ohrožena. Chybí jí zbraně!

Chártúm - Dárfúrská mise se dostala do problémů. Pokud mírové jednotky OSN, které mají v oblasti nahradit vojáky Africké unie, nedostanou nové vybavení, hrozí jí krach.

Do západní části Súdánu míří 26 tisíc vojáků. Chybí jim ale nákladní vozy i helikoptéry, tvrdí Jean-Marie Guehenno z OSN.

Aby mohla mise zdárně pokračovat, je podle něj zapotřebí nejméně 24 vrtulníků.

Co s tím, ptá se OSN

"Pokud nebude tento problém vyřešen v roce 2008, nebudeme moci situaci v Dárfúru ovlivnit," cituje Guehenna agentura Reuters.

OSN rozhodla o vyslání 26 tisíc vojáků a policistů v průběhu letošního léta.

Skupina 19.555 vojáků a 6.432 policistů se přidá k vojákům Africké unie. Ti už sice v oblasti působí, nedaří se jim však ukončit násilí a dostatečně chránit civilní obyvatelstvo před nájezdy rebelů.

Očekává se, že největší mírová mise OSN na světě bude stát jen první rok více než dvě miliardy dolarů.

Dárfúr - nejhorší místo na světě

Cílem mise je nastolit klid v Dárfúru, kde od roku 2003, kdy boje mezi arabskými nomády a černošskými farmáři začaly, zemřelo přes 200 tisíc lidí. Další dva miliony utekly ze svých domovů.

Západosudánský Dárfúr je už několik let symbolem utrpení. Podle organizace Unicef tam například více než milion dětí nemá přístup k humanitární pomoci.

Každý den trpí důsledky ozbrojeného konfliktu v tomto regionu více než tři miliony dětí. Jsou podvyživené, trápí je nemoci a násilí.

zdroj

Žádné komentáře: