24. 11. 2007

Polští vojáci příští rok odejdou z Iráku! Konečně!

Nový polský premiér Donald Tusk v pátek potvrdil, že Polsko stáhne své vojáky z Iráku v příštím roce.

"Učinili jsme rozhodnutí začít v roce 2008 se stahováním polských vojáků z Iráku a ve stejném roce ho i ukončit," prohlásil dle agentury Reuters Tusk v prvním projevu před parlamentem ve své nové roli předsedy vlády.

1200 polských vojáků, kteří slouží v Afghánistánu, však Tusk povolat domů nechce.

Oznámení nového premiéra není překvapením. Již dříve tento měsíc v rozhovoru s polským deníkem Gazeta Wyborcza Tusk uvedl, že Spojené státy musí pochopit, že volby na konci října vyhrál se slibem vojáky z Iráku stáhnout, a že tak tedy i učiní. Bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński ze strany Právo a spravedlnost chtěl vojáky v Iráku ponechat.

Podpora polské přítomnosti v Iráku? Dvacet procent

Tuskovy předvolební preference šly dle agentury AFP nahoru právě poté, co se v televizní debatě opřel do současného polského prezidenta, expremiérova bratra Lecha, který polskou přítomnost v Iráku obhajoval.

Podle průzkumů je mezi Poláky podpora další přítomnosti vojáků v Iráku, z nichž 22 dosud zahynulo, okolo dvaceti procent.

Země patří k nejdůležitějším zahraničním spojencům administrativy amerického prezidenta George Bushe. Jako jedna ze tří zemí - vedle Spojených států a Británie - po invazi roku 2003 spravovalo Polsko části iráckého území. Pod jeho velení spadaly koaliční jednotky například v neklidných provinciích Karbalá a Nadžaf.

3. října 2007 byl při výbuchu v Bagdádu zraněn polský velvyslanec Edward Pietrzyk. Ten ve čtvrtek oznámil, že se na svůj post brzy vrátí.

Zdroj

Žádné komentáře: