17. 11. 2007

OSN tvrdí: Oteplování, blíží se scény jak z hororu

Valencie - Katastrofické záplavy nebo naopak hrozivá sucha, stoupající hladiny moře, které zaplaví pevninu a vymírání tisíců živočišných druhů.

Scénář otepolvání jako vystřižený z hollywoodského filmu představili odborníci z Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) na závěr svého zasedání ve španělské Valencii.

"Ty nejhorší varianty budí strach jako nějaký sci-fi film," komentoval závěry panelu OSN šéf celosvětové organizace Pan Ki-mun.

Na základě vědeckých důkazů v pořadí již čtvrtá zpráva IPCC konstatuje, že globální oteplování způsobené lidskou činností je na postupu a nelze mu již zabránit. Teplota planety stoupla o 0,7 stupňů Celsia oproti dlouhodobému normálu, dva stupně přitom OSN považuje již za katastrofické.

Podle IPCC a řady stoupenců teorie globálního oteplování existuje přímý vztah mezi koncentrací atmosférického CO2 a teplotou. Nelze popřít nárůst oxidu uhličitého, který je větší než kdykoliv v minulosti.

Východiska přesto existují - trvale udržitelným způsobem života na planetě i produkce lze oteplování zbrzdit. "Proměně klimatu lze čeit realistickými a financovatelnmi cestami," prohlásil Pan Ki-mun.

Také USA, jež patří mezi největší producenty oxidu uhličitého, se domnívají, že zpráva IPCC je dobrým východeskem pro prosincovou mezivládní konferenci o klimatu na Bali. "Dosáhli jsme velmi vyváženého výsledku. Snažili jsme se o to, aby zpráva byla v souladu s nejnovějšími vědeckými výsledky," řekla novinářům zástupkyně USA Sharon Hayesová.

Věda ale není politika, tvrdí kritici

Kritikům mnohdy nejde ani tak o fakt, zda a jak se planeta otepluje, jako o restrikce, které chce OSN vládám doporučit. Plány se snížením emisí nebo intenzivnější ochranou životního prostředí vadí největším znečišťovatelům - Spojených státům a Číně, stejně jako světovým producentům ropy, např. Saúdské Arábii.

Studie IPCC přichází s vědeckým pohledem na problematiku a světovým politikům má napomoci při formulování vlastní politiky ochrany životního prostředí.

"Politická rozhodnutí musí být založena na vědeckých zjištěních," souhlasí americký senátor John Kerry.

"IPCC je víc než poradní orgán. Díky Nobelově ceně, kterou panel letos obdržel, je mu věnováno mnohem víc prostoru," dodal jiný z účastníků jednání.

Odpůrci považují závěry IPCC za vědecky nepodložené. Zbytečně děsíte veřejnost, chybí důkazy, tvrdí například i český prezident Václav Klaus, který celou debatu klem globálního oteplování považuje za ideologickou předpojatost.

Globální oteplování

zdroj


Žádné komentáře: