21. 11. 2007

Odvrátí válku s Íránem nakonec Švýcarsko?

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli naznačil, že Írán zvažuje získávání obohaceného uranu z některé neutrální země. Zmínil se o Švýcarsku.

Reagoval tak na návrh skupiny arabských zemí na čele se Saúdskou Arábií.

"Budeme o tom s našimi arabskými přáteli hovořit," uvedl prezident na schůzce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v Rijádu.

Švýcarská prezidentka Micheline Calmyová-Reyová potvrdila, že její země se skutečně snaží být prostředníkem mezi Íránem a západními státy.

Zmírní se napětí?

Pokud by Írán získával obohacený uran z jiné země, mohlo by to snížit obavy USA, Izraele a Evropy z jeho jaderného programu a odvrátit tak hrozící válečný konflikt na Blízkém východě.

USA a evropské země islámskou republiku podezřívají, že cílem jejího programu je zisk atomové bomby a že vlastním obohacováním uranu k tomu získá dostatek plutonia. Íránci tvrdí, že program je určen pouze pro výrobu energie.

Tři až osm let

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej v říjnu uvedl, že pokud Teherán usiluje o bombu, může ji mít během tří až osmi let. Zároveň ale dodal, že nemá k dispozici žádné důkazy o íránské snaze ji získat.

MAAE minulý týden oznámila, že v reaktoru v Natanzu nyní Írán obohacuje uran už ve třech tisících centrifugách.

Rada bezpečnosti OSN už přijala vůči Íránu ekonomické sankce, ale proti jejich přitvrzení se staví Rusko a Čína. USA nevylučují, že kvůli jadernému programu použijí proti Teheránu vojenskou sílu.

zdroj

Žádné komentáře: