17. 11. 2007

Káhira už nezvládá smog a znečištění

Káhira - Egyptská metropole na rozdíl od Pekingu nemusí zkrotit znečištění vzduchu kvůli olympiádě.

Káhira největší sportovní svátek světa nepořádá (i když kdysi uvažovala, že kandidaturu podá), ale problémů spojených se životním prostředím v šestnáctimilionovém městě neubývá.

Naopak.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je kvalita ovzduší v Káhiře desetkrát horší, než doporučují normy OSN a je minimálně třikrát horší než ve zmiňovaném olympijském Pekingu.

Venkované vypalují pole

Kromě velkého počtu automobilů, většinou starých "plechovek" bez katalyzátorů, je káhirským specifikem podíl zemědělců a pěstitelů rýže na nedýchatelném vzduchu.

Každoročně vypalují na podzim strniště, aby připravili pole na další rok. Od září do prosince se tak dým usadí nad městem.

Vláda sice hrozí paličům vysokými pokutami a sankcemi, ale příliš to nepomáhá. Pomoci má tým evropských expertů, které si vláda najala.

"Je tady situace skutečně minimálně třikrát horší než v Pekingu. Už z toho je možné si udělat představu, nakolik je znečištění vzduchu v Káhiře závažné," řekl agentuře AFP italský odborník Stephane Alfaro.

Káhirské ovzduší ještě zhoršuje fakt, že město se vyznačuje v některých částech výškovými budovami a mezi nimi úzkými ulicemi. K tomu je třeba přičíst i málo dešťů.

smog

Jedním z možných řešení je recyklace odpadů z polí a výroba umělých hnojiv. Ale chybí peníze, infrastruktura i vůle farmářů spolupracovat.

Podzimní dýmová invaze má katastrofální důsledky na zdraví Káhiřanů. "Vždy v této době se u mne objeví o padesát procent více pacientů s dýchacími obtížemi," říká lékař Asím Issáví.

Socha Ramsese II. odsunuta do bezpečí

Podmínky v metropoli jsou tak špatné, že archeologové doporučili odvézt centra Káhiry obrovskou a přes tři tisíce let starou sochu staroegyptského panovníka Ramsese II. Kvůli zplodinám.

Přesun jedenáct metrů vysoké sochy, která zdobila centrum města od roku 1954, se uskutečnil vloni v srpnu.

Ramses II. našel nový domov poblíž pyramid v Gíze, ale kvůli rostoucí populaci a rozšiřování zástavby dnes Káhira sahá až tam.

zdroj

Žádné komentáře: