17. 11. 2007

Rostoucí tlak na Írán

white house tlačí na CIA kvůli Íránu, chce důkazy

Washington - Administrativa USA tlačí na tajné služby a vyšetřovatele v Iráku, aby získali jednoznačné informace o tom, že íránský jaderný program není určen na mírové účely a že Íránci aktivně spolupracují s iráckými povstalci.

Informuje o tom tisková agentura IPS a britský deník The Observer.

"Hodně na nás tlačí, abychom vystavěli nějaké spojení s Íránem... Ze všech posledních žádostí, které jsem obdržel, se šedesát až sedmdesát procent týkalo Íránu," řekl Observeru Micah Brose, jeden ze soukromých vyšetřovatelů pracujících pro americkou vládu v Iráku.

"Vnímám to tak, že když přinesete nějakou informaci, a ta se netýká Íránu, je to zklamání... Můj dojem je, že se snaží získat jakoukoli drobnost. Motor potřebuje palivo, a to máme nalézt my - specifický druh paliva," dodal.

Brose odmítá, že by byli vyšetřovatelé nuceni k fabrikaci důkazů, upozorňuje však na jiné nebezpečí. Vězeň se může snažit dodat "informace", ačkoli o věci vůbec nic neví. "Zadržený mi může říci, co chci vědět, aby se dostal z vězení... Víte, co tím myslím," varuje Brose.

Většina pracovníků vojenské rozvědky, kteří pracují v Iráku a byli osloveni britským listem, se k tomuto tématu odmítla vyslovit. Jeden z nich však tlak z vyšších míst potvrdil: "Ten vzkaz je takovýto: Jděte a najděte spojení s Íránem, jděte a najděte spojení s Íránem. Je mi z toho špatně."

Spojené státy Írán obviňují z toho, že cvičí irácké šíitské milice a zásobuje je zbraněmi a bombami. Důkazy pro tato tvrzení však chybějí.

Nevíte? Tak přepsat!

Obvinění, že se politici snaží ovlivňovat tajné služby, se objevilo také v souvislosti s otázkou íránského nukleárního programu. Tisková agentura IPS s odvoláním na dva zdroje ze CIA uvedla, že publikování zprávy 16 amerických tajných služeb o Íránu bylo odloženo o více než rok.

Zejména kvůli nejednoznačnému hodnocení hrozby íránského jaderného programu.

"Bílý dům chce dokument, který by mohl využít pro svou politiku," prohlásil pro IPS bývalý důstojník tajné služby Paul Girardi. Podle něj byla zpráva přepsána už třikrát.

"Odmítli vyjít na světlo s verzí, která obsahovala i nesouhlasné projevy," komentoval druhý - tentokrát nejmenovaný - bývalý agent CIA roční zpoždění publikace významné zprávy.

Národní odhad tajných služeb (National Intelligence Estimate - NIE), o kterém se tu hovoří, je nejdůležitější zprávou šestnácti rozvědek a kontrarozvědek Spojených států, která se snaží odhadnout budoucí vývoj týkající se konkrétní země nebo problému. První takováto zpráva byla publikována roku 1950.

Je za tím Cheney

Podle Girardiho a druhého bývalého důstojníka civilní rozvědky - kteří údajně hovořili s tvůrci této zprávy - stojí za tlakem kancelář amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ten je znám svým nesmiřitelným postojem k Teheránu i svou obhajobou taktiky preventivních útoků.

zdroj

Žádné komentáře: