17. 11. 2007

Írán má 3000 centrifug na uran

Teherán - Írán je znovu o krok blíže k výrobě jaderných zbraní.

Prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že jeho země splnila to, co si předsevzala: vyrobila a do provozu převedla tři tisíce centrifug.

"Máme více než tři tisíce funkčních centrifug. Každý týden jsou nainstalovávané nové," citovala Ahmadínežáda íránská agentura Fars.

Odstředivky samy o sobě obohacený uran pro výrobu jaderné bomby neprodukují, nicméně je lze přestavit tak, aby vyráběly i palivo pro konstrukci jaderné bomby.

Experti: Írán může mít bombu za rok

A Západ podezírá Írán, že právě o výrobu jaderné zbraně usiluje. Ten to zatvrzele odmítá a tvrdí, že jeho nukleární program je veskrze mírový a slouží pouze výrobě energie.

Podle expertů by tři tisíce centrifug mohly teoreticky vyrobit materiál pro bombu během jednoho roku.

OSN Teherán chválí

Nejnovější výrok Teheránu přitom přichází poté, co v závěru minulého týdne ve své zprávě Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) Írán pochválila za vstřícné kroky. "Tato zpráva nepotvrdila bezdůvodná americká obvinění," řekl zástupce ředitele íránského úřadu pro atomovou energii Mohamed Saí´dí.

Optimisticky se vyjádřil také šéf IAEA Muhammad Baradaj. "Začátkem prosince budeme schopni říct, zda Írán plní své sliby. Pokud to neudělá, Teherán ztratí velkou šanci. Možná poslední," varoval Baradaj v zítřejším vydání německého týdeníku Der Spiegel, z něhož citovaly agentury.

zdroj

Žádné komentáře: