24. 11. 2007

Libanon se octil bez prezidenta

Libanon se ocitl na prahu vleklé politické krize. Poslanci parlamentu nebyli v pátek schopni na pátý pokud zvolit nástupce prosyrského prezidenta Emila Lahúda, který o půlnoci po devíti letech opustil prezidentský úřad.

Parlament rozdělený mezi těšnou vládní prozápadní většinu a prosyrskou opozici včele s šíitským hnutím Hizbulláh se nedohol na kompromisním prezidentském kandidátovi, který musí být podle libanonských zvyklostí křesťan.

Ještě než opustil svůj úřad, vyzval Emil Lahúd armádu, aby převzala kontrolu nad bezpečnostní situací v zemi. Svůj krok zdůvodnil tím, že v Libanonu existuje nebezpečí výjimečného stavu.

Vláda premiéra Fuáda Siniory, která nejméně na týden převezme pravomoci hlavy státu, prezidentův krok odmítla jako neústavní a neplatný.

Poslanci se včera v budově parlamentu sešli, ale opoziční zákonodárci schůzi bojkotovali. Předseda parlamentu Nabíh Berrí tak další kolo voleb odložil na příští pátek.

V ulicích Bejrútu byla rozmístěna armáda připravená zasáhnout proti narušitelům veřejného pořádku. V Libanonu byl ale v pátek klid a nic nenasvědčovalo tomu, že se schyluje k propuknutí násilností či návratu krvavé občanské války.

Žádné komentáře: